Ben je in het bezit van een huis uit de bouwperiode 1965-1983 of heb je je oog laten vallen op een huis uit die period? Let dan goed op, mogelijk heb je te maken met betonrot.
Je hebt ‘m op het oog..
De droomwoning waar je al zo lang naar op zoek was en dus ga je vrolijk verder met de volgende stap. Je maakt een afspraak om te bezichtigen, brengt een bod uit en wie weet heb je prijs…een eigen huis en dat in deze moeilijke markt! Een dak boven je hoofd. Hoera!
Zomaar een gebeurtenis die we die vandaag de dag voorbij zien komen. En ja, wat is het fijn om een droom woning te vinden en dan mee te dingen naar de hoofdprijs. Maar zet de roze bril tijdens het kopen van een huis tijdig af of zet de bril pas op na de eerste fase. Een fase waarin je kritisch en nauwkeurig bent tijdens bezichtigingen en zorgt voor een gedegen inspectie. Lees de beschikbare informatie en vraag goed door op deze beschikbare informatie of je laat je RE/MAX aankoopmakelaar dit voor je doen 😉
Je zou hier namelijk mee kunnen voorkomen dat je een ‘rotsituatie’ terecht komt. Letterlijk in een rotsituatie, want het zal je maar gebeuren dat je te maken krijgt met, zoals men dat in de volksmond noemt, betonrot. Een kostbare tegenvaller.
Onwaarschijnlijk? Nou niet helemaal. Wees extra alert als een woning is gebouwd in de periode tussen 1965 en 1983. Er zijn in die periode namelijk veel vloeren gefabriceerd waarvan later bleek dat deze aangetast waren door corrosie oftewel roestvorming en daardoor te maken kregen met betonrot.
Wat is een Kwaaitaalvloer en een Mantavloer en hoe herken je deze?
In een rond de jaren 70 was er, net als nu, grote vraag naar huizen. Om aan die vraag te kunnen voldoen werd er in hoog tempo huizen gebouwd met behulp van betonnen prefab elementen. Met kant en klare elementen zet je een huis sneller in elkaar dan het ter plaatse storten en opbouwen van een huis.
Zo deden de fabrikanten Kwaaitaal en Manta in deze periode ook een duit in het zakje door het produceren van betonnen prefab vloeren. Het productieproces werd opgeschroefd door beton sneller te laten uitharden met behulp van de bindingsversneller calciumchloride die aan de betonspecie werd toegevoegd. Het effect was dat er in drukke periodes twee keer per dag gebruik kon worden gemaakt van de gietmallen. De ochtendstort werd opgevolgd door een middagstort en hiermee werd de productie verdubbeld. Handing als er veel vraag is naar vloeren, toch?
Betonrot en de gevolgen
Het probleem met calciumchloride is echter wel dat de chloride-ionen ervoor zorgen dat de wapening van het beton door corrosie kan worden aangetast. De chloride-ionen ‘vreten’ als het ware de ijzeroxide laag rond de wapening in het beton weg. Doordat het beschermlaagje weg is gaat de wapening roesten en uitzetten. Door het uitzetten brokkelen er stukjes beton af en de wapening komt ‘bloot’ te liggen waardoor de wapening nog meer in contact met zuurstof komt. Gevolg: het roesten gaat van kwaad tot erger en voilà er is sprake van betonrot. Voeg er aan toe dat een betonnen vloer vaak boven vochtige grond (kruipruimte) ligt en de catastrofale cocktail is compleet.
De vloer verliest op cruciale plekken zijn kracht en sterkte. En die heeft de vloer uiteraard wel nodig om de belasting en druk van bovenaf aan te kunnen. Zonder de kracht en sterkte van het beton kan de vloer gaan doorbuigen met soms zeer ernstige gevolgen. Niet ondenkbaar is dat de vloer gaat scheuren of zelfs breken!
Op de foto’s (Bron: Vogel B.V. en Perfectkeur) zie je verschillende voorbeelden en stadia van betonrot.
Wat is het verschil tussen Kwaaitaal-en Mantavloer en hoe herken ik deze?
Een Kwaaitaal is te herkennen aan de gewelfde onderkant die is ontstaan door de schaalvormige gietmallen die men gebruikte. De elementen zijn 50 centimeter breed en de ribben die aan de zijkanten zitten zijn zo’n 18cm dik. Aan de kopse kant kan er de naam Kwaaitaal op staan.
Een Mantavloer is recht van vorm. Vandaag de dag komt dat ook nog veel voor. De elementen zijn 120 centimeter breed met ook hier aan de zijkant de ribben. Het kruipluik zit midden in een element.
In de afbeelding hieronder zie je het verschil tussen deze vloeren. De schade komt met name voor op de ribben zoals eerder op de foto’s ook al te zien was.
Is dan iedere Kwaaitaal een ‘rotvloer’?
Dit is gelukkig niet het geval. De calciumchloride is namelijk niet aan iedere vloer toegevoegd. De meeste ‘middagvloeren’ konden op de normale manier uitharden en soms was het in een bepaalde periode rustiger en hoefde de calciumchloride niet te worden toegevoegd.
Het is dus belangrijk om na te gaan of je te maken hebt met een schadevloer. Kijk in de kruipruimte of je: roestbruine verkleuringen ziet; afgebrokkeld beton op de vloer vindt; scheuren in het beton of zelfs de wapening kunt zien liggen. Laat je in geval van twijfel altijd bijstaan door een expert!
Betonrot en nu?
Als er wordt vastgesteld dat er sprake is van betonrot dan moet er worden bekeken wat er moet gebeuren om de vloer te herstellen of zelfs te redden. In veel gevallen kan de vloer gelukkig worden gerepareerd, maar het kan ook nodig zijn dat er een speciale constructie moet worden aangebracht of dat zelfs de hele vloer moet worden vervangen.
Een expert kan dus het beste naar de schade komen kijken en op basis van wat men tegenkomt een hersteplan opstellen. Hierbij maakt de goede expert gebruik van, de door de overheid opgestelde, CUR 79 aanbeveling. Hierin staat beschreven hoe inspectie, advies en maatregelen moeten worden vormgegeven. Zo weet je zeker dat het probleem op de juiste wijze wordt geconstateerd en opgelost.
Wat kost reparatie van een Kwaaitaalvloer?
Helaas is het herstellen van een vloer een kostbare ingreep die ook nog eens voor rekening komt van de eigenaar van de woning. De firma’s Kwaaitaal en Manta bestaan niet meer en de kosten kunnen ook niet meer op hen verhaald worden. Zoals hierboven al aangegeven is de mate van schade bepalend voor de ingreep die noodzakelijk is om de aagetaste vloer te herstellen. Dat de kosten voor een reparatie in de duizenden euro’s kan oplopen is niet ondenkbaar. Ook hiervoor geldt dat met een goed vergelijkend ‘warenonderzoek’, je tot het beste resultaat kunt komen. In dit geval is het verstanding om een aantal offertes op te vragen bij verschillende aanbieders voor betonreparatie.
Let hierbij wel op dat men werkt volgens de richlijnen die zijn voorgeschreven vanuit de overheid, de CUR 79 aanbevelingen.
Wees dus goed voorbereid als je van plan bent om een droomwoning te gaan kopen en zorg ervoor dat de droom niet uiteen spat. Laat je ondersteunen door een makelaar (die van RE/MAX zijn wel goed weet ik 😉) en voorkom dat je in een ‘rotsituatie’ terecht komt.
Comments